Geschiedenis

Gouds weetje: Kort Haarlem

De wijk die ligt tussen de Fluwelensingelgracht en de achterkant van de Krugerlaan heet Kort Haarlem. De naam is ontleend aan de landstrook Kort Haarlem van de polder Bloemendaal en strekte zich uit tot de plas Elfhoeven in Reeuwijk. De landstrook was 125 meter breed en 3500 meter lang. De naam stamt waarschijnlijk uit 1300 toen boeren uit de omgeving van Haarlem zich hier vestigden. Overigens hoorde Kort Haarlem tot 1837 nog bij de gemeente Stein en kwam toen door een grensverlegging bij Gouda.

Kort Haarlem

Kort Haarlem is na 1900 gebouwd als uitleggebied van het centrum. Verschillende fraaie vormen van architectuur wisselen elkaar hier af. Kort Haarlem heeft een sterke relatie met het centrum van Gouda. De vele stedelijke voorzieningen liggen op loopafstand zoals een breed scala aan winkels, het gemeentehuis, de schouwburg, de bioscoop, vele monumenten en diverse horecagelegenheden.

Prinses Julianaschool

One thought on “Geschiedenis

  1. Príma site en zo te zien & horen is Wijkteam Kort Haarlem een heel vruchtbaar wijkteam waar andere wijkteams inspiratie uit kunnen opdoen :)
    Keep up the good work !

    Grt,
    Iris

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>